Tuesday, 6 December 2011

Hormat- Menghormati.

Assalamualaikum.



Oooo.. lala.. Pe kabar? 

Okey, cter die tadi petang guwa berehat-rehat di rumah sewa. Kelas guwa belah pagi jerk, petang free. So guwa lepak-lepak ahh. Bukak facebook. Mase guwa tengah belek-belek facebook, layan-layan perasaan lagu ombak rindu, usha-usha awek, tetiba guwa dikejutkan dengan sapaan dari member guwa. Die suruh guwa update cter baru. Seperti biasa guwa cakap. Takdak idea. So die bagi guwa idea. Die suruh guwa kupas tentang isu nie.




Hmm. Hormat. Yeah hormat. Dalam english education org cakap respect. Bila bual-bual pasal respect nie kan, skop die terlalu besar dan luas. Setiap org mesti mengamalkan sikap nie. Sebab benda camnie selalu bermain dengan kehidupan kiter. Tak kisah ahh org tu tua, muda, kaya, miskin, dua alam or ape-ape la. So benda camnie tak banyak yang guwa tahu. So member guwa nie bagi ahh beberapa point-point berharga kat guwa. Guwa list kan sikit jela. Ada lah dalam dua tiga kerat untuk guwa kupaskan untuk lu org. Okey? Check this out.

1. Umur.

Hmm. Lu org selalu dengar kan org-org lame bagi kata pujangga nie. 'Yang tua dihormati, yang muda disayangi'. Kan? Tapi kan, kenapa just org tua yang dihormati? Why not both? Org yang muda tak perlu dihormati? Begitu? Sebagai contoh, apabila org muda memberikan pendapat, selalunya akan ada org-org tua yang akan membangkang. Sebabnya, banyak yang taktau. Tak cukup makan asam boi garam lagi. Bila melawan. Dituduh tidak hormat. Dilabel kurang hajar. See? Tapi bukan sumer yang berfikiran macam tu. Cumer di sebahagian-sebahagian tempat. Tak banyak pon. Nie sekadar pendapat guwa. 




2. Ilmu.

Guwa percaya setiap agama dalam dunia nie mengajar penganutnya hormat akan ilmu. Yes. Guwa setuju benda nie. Ilmu merupakan sesuatu yang bernilai. Even sekadar ABC, 123 benda tu still ilmu dan bernilai. So,  bagi guwa ilmu harus diletakkan ditempat yang tinggi. Guwa sangat menghormati dan menghargai ilmu. Sebab. Ilmu akan akan membantu tak kira dimana guwa berada. Selagi ada ilmu, kiter takkan tersesat. Campak la kat mana sekali pon, selagi ada ilmu sure lu org hidup punyer.

3. Harta.

Emas? Berlian? Permata? Yeah. Tu sumer harta. Tapi jangan kecik kan skop pemikiran lu org. Harta boley dikatogerikan sebagai benda yang bernilai. Bagi guwa harta nie sesuatu yang subjektif. Benda-benda yang kecik pon boley jadik harta. Asalkan benda tu bernilai pada lu org. Tapi kenapa kena hormat harta? Kenapa eh? Ini pendapat dari seorang brothers guwa laa, die cakap "lu mestila hormat harta lu, sebab itu harta lu, harus dijaga dengan baek dan jangan sesekali dilacurkan harta lu tu kat tempat-tempat yang tak sepatutnyer". Yeah!! Damn true. Sebagai contoh wang. Belanja awek tengok wayang, belanja awek karok, belanja awek kepsi dan mekdi, belanja awek. Aishh. Kan lebeh elok jika wang tu disimpan untuk kawen. Setidak-tidak nya preparation awal sudah ada, ye dak? Kekekeh. Guwa sedang menabung.



4. Undang-undang.

"Weh undang-undang nie kena patuh la, bukan hormat". That's right. Bro, memang undang-undang kiter kena patuh. Tapi kan, kalo kiter tak menghormati undang-undang camner kiter nak patuh kat benda tu. Formula nyer senang jerk, lu org hormat so lu org sure akan patuh. No wonder la ada kes langgar undang-undang nie. Sebab depa tak hormat undang-undang tu sendiri. Tapi kan, ada manusia yang melanggar undang-undang bukan sebab depa tak hormat, cumer kadang-kadang benda tu salah dan tak betul sama sekali. Undang-undang manusia tak sesempurna undang-undang tuhan.

5. Bangse, Agama, dan Negara.

Okay, bab ni guwa tak main-main. Serius. Lu org sedia maklum yang kiter mesti menghormati bangse agama negara kiter. Yela, kalo bukan kiter, sape lagi nak hormat? Cer bagitau guwa spe? Titus Bonai? Mr. Bean? Aishh. Memang tak laa kan. Bukan setakat tu jerk, kiter kene jugak hormat bangsa, agama dan negara org laen. Depa manusia gak. Ada perasaan. Tapi kenapa maseh ada yang tak hormat? Kenapa still ada pergaduhan kaum? Kes bakar bendera? Ingat bro, jangan pandang bendera tu sebagai kain biasa tapi pandang benda tu sebagai maruah kiter, jati diri kiter. Cube bayangkan maruah lu org diperkosa, lu marah kan. Lu org tak marah? Tak normal la tu. Guwa marah. Guwa patriotik. *aceceh* 



Okey ahh, cukup la sampai sini jerk untuk kali nie. Nak cerita pepanjang pon lu org dah boley pikir sendiri pasal bende nie. Lu org dah besaq panjang kan. Heh. Tapi guwa tekankan jugak lah lagi. Hormat mesti ada dalam setiap diri lu org. Jangan cepat melatah. Biar org laen tak hormat lu org, tapi lu org still hormat org laen. Itu sudah menunjukkan yang lu org seorang insan yang superb. Tahniah. Kbai.


"When you are content to be simply yourself and don't compare or compete, everybody will respect you" - Lao Tzu


p/s : Guwa sangat menghormati pembace blog nie. Lu org superb.

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...